Consiliul Atlantic anunță un grup operativ axat pe securitatea Mării Negre, în colaborare cu SNSPA

Consiliul Atlantic anunță un grup operativ axat pe securitatea Mării Negre, în colaborare cu SNSPA

Inițiativa de Securitate Transatlantică a Consiliului Atlantic din Centrul Scowcroft pentru Strategie și Securitate anunța formarea unui grup operativ axat pe securitatea Mării Negre, în parteneriat cu Universitatea Națională de Studii Politice și Administrație Publică din România (SNPSA).

Potrivit Consiliului Atlantic, regiunea Mării Negre a fost un punct de foc pentru conflictul în Europa în ultimii 15 ani, așa cum a demonstrat agresiunea Rusiei împotriva Georgiei în 2008, Ucrainei în 2014 și din nou în 2022.

În acest an, Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ilustrat în mod clar importanța Mării Negre ca punct focal economic, geopolitic și militar.

Agresiunea continuă a Rusiei împotriva Ucrainei, precum și capacitățile sale de proiecție a puterii în regiunea Mării Negre reprezintă o amenințare continuă pentru aliații și partenerii transatlantici și necesită soluții politice ambițioase ca răspuns.

Agresiunea regională evidențiază oportunitatea unui grup de lucru și merită o analiză cuprinzătoare a mediului regional de securitate.

În acest context, grupul operativ care va fi anunțat oficial în 2023, se va reuni pentru a discuta și a dezvolta recomandări aplicabile pentru îmbunătățirea securității și stabilității regiunii vitale din punct de vedere geopolitic a Mării Negre.

„Acest grup de lucru urmărește să stabilească un corp de lucru pentru a dota factorii de decizie cu informațiile critice necesare pentru a combate acțiunile perturbatoare și agresive. Inițiativa de Securitate Transatlantică este pregătită să susțină cercetarea atentă, credibilă și posibil provocatoare, în timp ce echipa se adâncește în subiectul securității Mării Negre alături de experți regionali”, a declarat directorul Inițiativei de Securitate Transatlantică, Christopher Skaluba,  conform unui comunicat oficial al Consiliului Atlantic.

„România și aliații săi din NATO, lucrând alături de parteneri care au aceleași opinii, sunt pregătite să:

  • contracareze atacurile hibride și convenționale comise de cei care ar distruge stabilitatea în regiunea Mării Negre, așa cum au demonstrat eforturile recente de a îmbunătăți apărarea și descurajarea pe Flancul Estic,
  • să îmbunătățească conectivitatea infrastructurii din regiune prin eforturi precum Inițiativa Trei Mări,
  • să construiască rezistența euro-atlantică la amenințările neconvenționale”, a declarat rectorul SNSPA, Remus Pricopie.

Sursa: https://www.antena3.ro/externe/consiliul-atlantic-anunta-formarea-unui-grup-operativ-concentrat-pe-securitatea-marii-negre-661512.html.

administrator

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *