- OMS recomandă ca zaharurile libere să nu depășească 25 de grame sau 6 lingurițe de zahăr pe zi.
- OMS îndeamnă guvernele să reglementeze marketingul alimentelor bogate în zahăr adresat copiilor.
- Zahărul „ascuns” în alimente procesate e principala sursă de consum excesiv.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat un nou ghid global privind consumul de zahăr, cu recomandări pentru adulți și copii: sub 10% din aportul total de energie zilnică, și, ideal, sub 5% — echivalentul a 25 de grame sau 6 lingurițe de zahăr pe zi.
Ce sunt „zaharurile libere”
Zaharurile vizate de ghidul OMS sunt cele adăugate de producători, bucătari sau consumatori și cele natural prezente în miere, siropuri, sucuri de fructe și concentrate de fructe. Nu sunt incluse zaharurile din fructele proaspete, legume sau lapte, care nu prezintă efecte negative cunoscute.
OMS îndeamnă guvernele să:
- impună etichetarea clară a produselor
- reglementeze marketingul alimentelor…